Huvudgrupper

Här läser du om skillnaden i benämningarna kakel, klinker, granitkeramik och natursten som används på väggar och golv.

Varianterna är oändliga, men kakel och klinkers kan i stort delas i tre huvudgrupper. Varje grupp har sina egenskaper som gör det lättare att välja enligt ditt behov.

Kakel

Kakel är bränt två gånger och benämns på italienska som bicottura. Kakel kan endast användas på vägg inomhus.

Först pressar och bränner man "kexet". Sedan glaseras ytan för att bli vattentät och dekorativ. Kakel används där det skall tålas mycket stänk och vara lätt att hålla rent. Generellt sett har keramiken i kakel 85% massa och de resterande 15% luft gör att kakel lättare hänger sig fast i fixet under sättningen. Det är också den lättaste formen för byggkeramik att borra, kapa och hantera.

I dag helkaklar man gärna badrum och tvättstugor samt stora delar av kök.

Klinker

Klinker pressas hårdt och färgas före den enda bränningen och kallas monocottura. Det ger en slitstark platta som går till de flesta golv och väggar inomhus. Ordet klinker betyder klingande lergods. Godset är 95% tät. De övriga 5% med luft gör att de inte kan användas utomhus eftersom vatten tränger in i godset. När det så blir minusgrader frostsprängs plattorna och de spricker.

Klinker läggas oftast med golvvärme. En tunn elburen kabel guts in i flytspacklingen. Vattenburen golvvärme är ett annat alternativ. Därmed bildas ett värmehållande magasin med jämn värme. Skönt och lättskött!

Vi säljer mest av Cable Kit från Ebeco. Klicka i deras logga för information.

Klinker kan läggas på alla ytor inomhus, båda på vägg och golv.

Klinker

Granitkeramik

Granitkeramik kallas en ökande stor grupp plattor här i Sverige. Gres porcelanato på italienska. De produceras med en helt annan teknik än kakel och klinkers.

Utvald sten micropulveriseras, dubbelpressas och bränns i mycket hög temperatur. Godset blir 99,5% tät och plattorna suger inte till sig något vatten. De blir således mycket hårda och extremt slitstarka. Den täta sintringen gör plattorna frostsäkra och den enda typen keramik som kan användas utomhus i vår del av världen. Som brandskydd på golv runt eldstad finns det inget bättre.

Tekniken under produktionen möjliggör väldigt stora format som ofta är kantsågade och kalibrerade, dvs. att de har exakt samma storlek.

Självklart kan du lägga golvvärme under granitkeramik också!

Granitkeramik

Natursten

Sjösten och marmor är en svensk handelsterm på olika varianter av naturligt sintrad sten. De har olika hårdheter och ett högt estetiskt värde. Natursten måste behandlas, skötas och impregneras. 


Rosso Verona och Scabas

I dag görs det mycket goda imitationer i granitkeramik som är tekniskt renare, starkare, tåligare och helt underhållsfria. Italia leder den produktionen med stor kunskap och stolthet.

En vägg kan bli mycket spännande med natursten. Naturligt överraskande och rätt enkel att sätta själv. Art Stone i flera exemplar hittar du i butiken. 

Byggkeramikens egenskaper.

Byggkeramiken med kakel och klinker samt granitkeramik klassas som keramer med egenskaper som styrka och tålighet. De har hög smältpunkt, konsumeras inte av bakterier eller äts av insekter.

Keramer leder inte elektricitet och är värmebeständiga. De är kemiskt stabila och korroderar inte.

Kakel och klinker varken rostar, smälter, böjs, bucklas, ruttnar eller förändras av dagsljus. Vilket beständigt byggmaterial!

Med en hög datastyrd precision under hela processen och en visuell kontroll av resultatet produceras det idag en mycket hög kvalitet på kakel och granitkeramik.

Visste du att keramiska plattor mäts i:

-Hur exakt lika stora och platta de är, inför ett jämt resultat vid sättning.

-Hur stor tätheten i godset är, om de tål frost eller har bra "häng".

-Hur böjstyva de är. De får inte vara för spröda för kapning.

-Hur slitstark ytan är och om plattan är genomfärgad.

-Hur de påverkas vid temperatursvängningar, både i storlek och tålighet.

-Hur motståndet är mot starka kemikalier som syra och basiska vätskor.

-Hur resistenta de är mot fläckar, som färg och fett.

-Hur stabila de är med ljus, som dagsljusets UV strålning.

-Hur snygga de är!