Inspiration och ändamål

Stenålderns människor dekorerade sina grottor för ca 35 000 år sedan med målad dekor direkt på bergväggarna. Den äldsta kända keramiken har påträffats i Japan och är ungefär 12 000 år gammal. Mycket har förändrats sedan dess. Att använda keramiska plattor på väggar och golv har följt människans utveckling till dagens högteknologiska industri som kan göra plattor starkare än natursten. 

Kakel och klinker är miljövänligt, tidsbeständigt och har ett stort estetiskt värde som inget annat material kan mäta sig med. Då förstår man varför det har varit attraktivt i tusentals år. Lera, sten och mineraler från naturen ger oss de goda råvarorna till produktion av allt kakel och klinker.

Materialet klassas som keramer med egenskaper som styrka och tålighet. De har hög smältpunkt, konsumeras inte av bakterier eller äts av insekter. Keramer leder inte elektricitet och är värmebeständiga. De är kemiskt stabila och korroderar inte. Så kakel och klinker varken rostar, smälter, böjs, bucklas, ruttnar eller förändras av dagsljus. Vilket beständigt byggmaterial!

Badrummet, köket och hallen kräver ett lättskött material för att vara fräscha. En investering i ditt eget boende skall du kunna njuta av länge. Man behöver inte sköta keramiska plattor. Dammsug golvet när du känner för det och torka av med en lätt fuktad trasa, lite nu och då. Våttorkning av golven behövs inte så ofta. Klinker av modern kvalitet tar ingen skada och behöver inte underhållas. Om du lägger värmekablar i golvet, kan du ta bort element som tar vägg- eller golvplats.

Det finns kakel och klinkers för alla miljöer. Tänk på vart du vill sätta plattorna och vad som krävs i just den miljön. Om du tar hänsyn till rummets funktion, form, ljus och det intryck du vill att det skall ge får du en hållbar yta som finns tills du river bort den. Den enda orsaken till att byta är att du inte tycker om det estetiska uttrycket längre. Visst gäller det att välja rätt och även husets utformning borde beaktas, då väggar och golv tillhör husets formspråk. Det går heller inte att frånse det ekonomiska tidperspektivet vid en så permanent investering. 

Kommande trender

Världens största mässa inom badrum och byggkeramik, Cersaie, visar varje år något nytt inom design och produktionsteknik, samtidigt som man ger en översikt av trender och kommande utbud på marknaden. Mässan 2020 blev avlyst p.g.a. pandemin.

Italien är sedan lång tid världsledande i utvecklingen av den keramiska industrin och en förebild inom innovation, kreativitet och kvalitet.

Fabrikerna visar en markerad förändring av byggkeramiken med effekter i relief och viljan att hitta andra former. De nya strukturerna ger en kontrasterande lek med effekter och färger, samt andra former än fyrkantigt.

Högteknologiska nyvinningar med extremt stora kakel och klinker, mönster utfört med högupplöst ink-jet och en ekologisk produktionsteknik, med tillhörande miljöcertifiering, är fortsatt under stark utveckling.

Kontrasterna försvinner och accessoarerna markerar.

Ta en titt i bilderna under: